Wratbehandeling

Een wrat (verruca vulgaris) is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een ruw knobbeltje. Een wrat wordt veroorzaakt door een virus uit de familie humaan papillomavirus. Dit virus wordt overgedragen door direct huidcontact, maar ook kan dit virus makkelijk worden verspreid in een vochtige en warme omgeving. Hierbij kan gedacht worden aan sportkleedkamers, openbare douches en zwembaden. Ze komen over het algemeen het meest bij kinderen en jongvolwassenen voor.

Wratten kunnen op allerlei plekken op het lichaam voorkomen, maar de meest voorkomende plaatsen zijn de handen en de voeten. De wratten verdwijnen over het algemeen vanzelf binnen twee jaar, echter als er klachten aanwezig zijn of erg opvallen, kan ervoor gekozen worden om deze te behandelen.

Wratten onder of aan de voeten kunnen tijdens het lopen pijnlijk worden. Dit komt omdat de wrat en het overliggende eelt in de huid drukt. Wij beschikken over verschillende manieren om deze te behandelen.

Cryopen

Cryo betekent bevriezen en daarmee wordt deze pen gebruikt voor het bevriezen van de wrat.
Tijdens de behandeling voelt u kleine prikjes. Na 2 of 3 dagen zie je een verkleuring van de wrat en na een dag of 10 tot 14 laat de wrat los. Het volledig herstellen van de huid, zonder littekens, duurt ongeveer 3 tot 6 weken.

Monochloorazijnzuur

De podotherapeut maakt gebruik van monochloorazijnzuur. Met dit zuur worden de kleine bloedvaatjes in de wrat dicht gebrand waardoor deze geen voedingsstoffen meer krijgt en langzaam kleiner zal worden. Deze behandeling kan licht prikkende pijnklachten geven wanneer u op uw voet staat. De pijnklachten moeten na een aantal dagen weer verdwijnen.

Salicylzuur

Voor een wat minder agressieve aanpak kan er ook gewerkt worden met salicylzuur. Na iedere behandeling zal de wrat druk vrij gelegd worden middels vilttherapie. Doorgaans zijn 6 tot 8 behandelingen nodig om u van uw hardnekkig voetwrat af te helpen.

Laser

Op dit moment zijn we experimenteel aan het behandelen van wratten met de laser. Deze laser brandt de bloedvaatjes dicht die de wrat van voeding en zuurstof voorzien, hierdoor gaat de wrat dood. Op dit moment verdwijnt bij ongeveer 75%  van de patiënten de wratten volledig.

Terug