Een podotherapeut

Een podotherapeut is een paramedicus en dé specialist van de voet in relatie tot het gehele lichaam. Een afwijkende voetstand kan ertoe leiden dat je anders gaat lopen, met bijvoorbeeld rugklachten als pijnlijk resultaat. De podotherapeut probeert te ontdekken wat er verantwoordelijk is voor het ontstaan van de pijnklachten. Deze stelt een behandelplan op en zal een therapie ontwikkelen. Vaak zal dit middels een zool gerealiseerd worden. Het kan ook een goed advies zijn over bijvoorbeeld belasting en belastbaarheid of een schoen. De podotherapeut heeft een tal van behandelmogelijkheden en al per individu bekijken wat noodzakelijk is om het behandeldoel te kunnen realiseren.

Opleiding

De opleiding Podotherapie is een voltijd 4 jarige HBO-bachelor opleiding die te volgen is via de Saxion Hogeschool Enschede of Fontys Hogeschool Eindhoven. Naast de opleiding zijn er ook nog vervolg opleidingen om je te specialiseren in o.a. diabetes of sport podotherapeut. Deze vervolg opleidingen duren gemiddeld 2 jaar.

Bevoegdheid

Podotherapie is sinds 1982 een wettelijk erkend paramedisch beroep en valt sinds 1997 onder de wet BIG (artikel 34), wat betekent dat de titel “podotherapeut” bij een wet een beschermde titel is.

Kwaliteitswaarborging

Al onze podotherapeuten zijn aangesloten bij het Kwaliteitsregister Paramedici en de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). De wet BIG waakt over onze organisatie volgens strakke regels rondom gezondheid, hygiëne en scholing.

Kinderpodotherapie

Bekijk meer >

Sportpodotherapie

Bekijk meer >

Diabetische voet

Bekijk meer >

Laserbehandeling

Bekijk meer >